Reklama
 
Blog | Adam Tomáš

Řezník

Princezna se zlatou hvězdou internetu na čele

   Začít svůj výlev názorů na internetu hejtem na asi nejoblíbenější českou disidentskou celebritu nebude úplně taktický, ale co se dá dělat, doba si to asi žádá. Zároveň jsem se zařekl, že napoprvý nepadne „svoboda slova“, „komunisti“, „emigrovat na svobodnej západ“ a podobný oblíbený hovadinky, takže mi nezbyde, než soudit Řezníka (nevlastík FB profilu si pravděpodobně bude muset dozjistit o koho se jedná) jako fanoušek takovýtý „jiný“ hudby, kam by se Řezník ještě před měsícem snad mohl řadit..

   No, pro začátek snad přeci jen něco k tý svobodě vy-víte-čeho. Asi nejčastějším argumentem, kterej jsem na Facebooku objevil, je, že Hopkins taky dostal oskara za Mlčení jehňátek a nikdo se nad tim nepozastavil. Problém je, že profese herec se tak jmenuje z určitýho důvodu. To, že se Řezník pokouší o nějaký propojení horrorovýho herce a rapu, jak sám tvrdí, je sice pěkný, ale když přijdete s novou uměleckou myšlenkou (alespoň v ČR novou) mezi lidi, je pěkným zvykem vědět, proč to děláte a mít připravenej nějakej manifest, kterým můžete rejpaly odpálkovat. Řezník nic z toho nemá.

   Co se Řezníkovy tvorby týče, doteď pro mě byl takovou, spíš oblíbenou, než kontroverzní, postavou český alternativní scény. To, že jeho podmazy jsou na prd, rap vyloženě špatnej a texty úplně o ničem, si může zjistit každej sám, ale přes všechny jeho nekvality byl součástí nějaký subkultury, která žije a vyvíjí se. Tim myslim, že by mohl způsobit, že někdo, kdo je vážně dobrej, ale nemá za tatínka Mišíka, by si mohl říct, že zkusit prorazit má cenu a česká scéna by se zas mohla tim svým opatrným minikrůčkem někam posunout.

Reklama

   Toliko k Řezníkovu dobru. Posledních pár týdnů totiž hýbe internetem kauza Řezník vs. Mattoni Český slavík a já si nedovedu představit trapnější konec alternativnějšího umělce, než že před slavíkem začne žebrat o hlasy do soutěže, o který říká, že jí opovrhuje, a když ho ze soutěže vyloučí, začne se vztekat jak princezna, odhodlanej z toho těch sto tisíc vytřískat a dožene chudáky Michala Davida a Tomáše Kluse k vracení slavíků, protože tohle už přece nejde.

   Korunu tomu všemu nasadil rozhovorama pro mainstreamový média, doporučuju ten pro Blesk, kde je drsnej jako Leo Beránek (nezasvěcenýmu se zas omlouvám) a alternativní jako Rytmus.

A jestli mi nevěříte, můžete napsat Řezníkovi do redakce Aha!